Hinduk Afrikában - Wilhelm, Zoltán (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
Ma körülbelül húsz millió indiai gyökerekkel rendelkező ember él világszerte. A szubszaharai Afrika területére a 19. századtól kezdve érkeztek indiaiak. Többségük a kontinens déli, délkeleti partvidékére érkezett szerződéses munkásként. A gyarmatosítók kezében lévő ültetvényeken és bányákban dolgoztak, a kereskedők és az értelmiség csak évtizedekkel később jött a térségbe. Az érkezők vallási megoszlása leképezte az indiai viszonyokat, döntően (80%) hinduk voltak. A tanulmány a Dél-afrikai Köztársaság területén élő, közel egymillió főt számláló indiaiak helyzetével foglalkozik, viszont említést nyernek a kelet-afrikai térség hindu lakosai is. Az afrikai helyzet megismerése után betekintést nyerhetünk a hinduizmus nem mindennapi, gyönyörű hitvilágába, és a liberális, toleráns indiai csoportok kultúrájába.