Párhuzamos életrajzok - 2 magyar, 2 belga, 2 afrikai: Gleviczky André és Bonyhádi Béla - Mészáros, Zsolt (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
Plutarkhosz után szabadon. Ez a mű két magyar származású, belga állampolgárságú Afrikában kiteljesedő férfi nem mindennapi életútját mutatja be. Gleviczky André orvosként utazta, élte be Afrikát 38 éven keresztül, míg Bonyhádi Béla üzletemberként mondhatja el ugyanezt magáról. Az alábbi két interjúban megismerhetjük mindkettőjüket: élményeiket, örömeiket, bánataikat, tapasztalataikat és véleményüket Afrika jelenéről és jövőjéről. A két sokat megélt úriember története belülről ad bepillantást a fekete kontinens rejtelmeibe, egy orvos és egy üzletember szemein át.