Kelet-Afrika tengeri farkasai – a szomáliai kalózok fénykora - Besenyő, János; Kiss, Álmos Péter (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
Szomália széthullása, egy működőképes kormány és az igazságszolgáltatás teljes hiánya következtében megnőtt a kalózakciók száma az Ádeni-öbölben és Afrika szarvánál. Mivel az elmúlt két évben számos sikeres támadás történt, jelentősen emelkedett a kalózoknak fizetett váltságdíjak összege. A kalózok felbátorodtak, egyre agresszívebbek lettek, a híradásokban hétről-hétre hallani a problémáról. Sokszor egymásnak ellentmondó információk birtokába juthat a „külső” szemlélődő, amelyeken nehéz eligazodni. A cikkben bemutatjuk a szomáliai kalózkodás történetét, az ellene való küzdelem frontjait, hatását a térség országaira, illetve a nemzetközi gazdaságra.