Ausztrál-afrikai kapcsolatok - Keserű, Dávid (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
Az Ausztrál Nemzetközösségnek nincsen olyan régi közös múltja az afrikai kontinenssel – hiszen egy évszázada még az „Ismeretlen déli földrész” is a brit gyarmatbirodalomhoz tartozott –, mint Franciaországnak, vagy Nagy-Britanniának, de az utóbbi években egyre szorosabb kapcsolatokat igyekszik kiépíteni Afrika egészével. Egyértelművé vált, hogy Ausztrália is be akar kapcsolódni a felértékelődőben lévő fekete kontinensért folyó versenyfutásba, amit korunk számos kutatója egy újfajta, 21. századi gyarmatosításként aposztrofál, s melyhez a klasszikus gyarmattartó országok (pl.: Franciaország, Nagy-Britannia) mellett először az Amerikai Egyesült Államok, majd mára – a fejlődő országok csoportját lehagyni igyekvő, de a fejlett Nyugatot még el nem érő – India és Kína is csatlakozott.