Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
Az Afrika Tanulmányok 2010. IV. évfolyam 1. száma ismét egy roppant aktuális témát, az afro-ázsiai kapcsolatokat állítja fókuszba. Mostanában szinte a „csapból is ez folyik”, mindenki Ázsia afrikai „nyomulásáról” cikkez, s divat lett e jelenség hasonlítása a száz évvel korábbi európai versenyfutáshoz a kontinens kincseiért. Még nyitva a kérdés, ki is fog ebből valójában profitálni, csak Ázsia, amely békés eszközökkel éri el lényegében ugyanazt – a nyersanyagokért cserébe olcsó iparcikkeit adja – mint amit Európa korábban fegyverrel és vérrel szerzett meg? Vagy Afrika, amely alternatív piacokat talál Ázsiában nyersanyagainak, s emellett a gazdasági kibontakozáshoz szükséges beruházásokhoz is hozzájut? Esetleg mindketten, a fanyalgó Európa és Észak-Amerika orra előtt? Egyértelmű válasz ma még nem adható ezekre a kérdésekre, de az biztos, hogy nálunk, a hazai, sőt a tágabb régió afrikanisztikai műhelyeiben először kollégánk, Tarrósy István figyelt fel ennek a kérdésnek a horderejére, aktuális számunk szerzői tehát kicsit az ő virtuális köpenyéből (is) kibújva járják körül az Afrika számára minden kétséget kizárva sorsdöntő jelentőségű kérdést. Az, hogy Ázsia számára mit is jelent az „afrikai kapcsolat”, arról mindennél szemléletesebben beszél az a tény, hogy se szeri, se száma az újonnan alapított, vagy újraélesztett intézményeknek szerte Ázsiában, amelyek az afrikai kontinens tanulmányozására jöttek létre. S hogy hogyan érint ez minket európaiakat, magyarokat? Könnyen úgy járhatunk, mint jó száz éve azok az afrikaiak, akik elől az európai gyarmatosítók elzárták a Mekkába, tehát Ázsiába vezető utat. Az akkori szóhasználatban Európa „ellopta az utat”. Hogy ez más kontextusban ugyan, de velünk ne fordulhasson ugyanígy elő, ahhoz ismernünk kell a jelenség hátterét, mozgatórugóit, az egymásnak feszülő érdekeket. Az eligazodáshoz jó támpontot ad ez a tematikus szám. A továbblépésre pedig jó alkalmat ad a májusi pécsi afrikanisztikai konferencia, amelyről – sok más egyéb aktuális dolog mellett – szintén tájékoztat új számunk. Dr. Búr Gábor, főszerkesztő