Kelet-Afrika atlétái: perspektívák hosszú távon: A kelet-afrikai futók sikerének vélt vagy valós okai - Dorka, Anett (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
A kenyai, etiópiai, ugandai, tanzániai, marokkói futók évtizedek óta jól szerepelnek a nemzetközi atlétikai megmérettetéseken, különösen közép- és hosszú távon, míg a rövid távú futásban egyértelműen Nyugat-Afrika, Jamaika és Észak-Amerika fekete bőrű sportolóinak teremnek babérokat. Persze ez utóbbi futók is többnyire nyugat-afrikai ősöktől származnak.