Magyar békefenntartók afrikai tapasztalatai: Angola és Uganda - Besenyő, János (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Az 1990-es évek elején a hidegháború megszűnésével, a Magyar Honvédségben szolgálók számára egyre több lehetőség nyílt olyan államokban békefenntartóként szolgálatot vállalni, ahová korábban még csak nem is utazhattak. Az ENSZ által működtetett békefenntartó missziókba egy éves időtartamra utaztak katonáink, akik végig egy adott műveletben szolgáltak. Kivétel, eltérés ettől nem igazán volt. A cikkemben megszólaltatott Makay Viktor alezredes ebből a szempontból különleges helyzetben volt, ugyanis az 1 év alatt két, – egymástól földrajzi értelemben is távolálló – ENSZ misszióban szolgált. Az egyik művelet az ENSZ Második Angolai Ellenőrző Missziója, a második pedig az ENSZ Ugandai–Ruandai Megfigyelő Missziója volt. Mielőtt ismertetném a magyar békefenntartó tapasztalatait, bemutatom a két misszió előzményeit.