Afrika belső és külső kihívásai a XXI. században - Erdősi, Ferenc (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Cikkünkben főként az afrikai kontinens Szaharától délre fekvő, mintegy kétharmadára kiterjedő Fekete-Afrika utóbbi időbeli leszakadását, valamint jövőbeni helyzetét meghatározó belső és külső tényezők lehetséges hatásait mérlegeljük, részben az eddigi tendenciák extrapolálásával, részben azoknak az új jelenségeknek a felvázolásával, melyek Afrika annyira kívánatos pozíciójavulását, leszakadásának megállítását fenyegető kihívásként alapvetően befolyásolhatják.