Afrika a globális távközlési-infokommunikációs térben - Erdősi, Ferenc (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
A föld legelmaradottabb kontinensének, Afrikának, fejletlensége a kommunikációs infrastruktúra hiányából is fakad. A gazdasági növekedéshez és a demográfiai kihívások kezeléséhez szükséges a fenntartható infrastruktúrafejlesztés és az interkontinentális kapcsolatok bővítése. A cikk, amely a szerző Afrika távközléséről írt tanulmányának első része, az interkontinentális kommunikációs infrastruktúra fejlődését és annak hatásait vizsgálja a globális térben, kiemelve Afrika késői integrációját és az infokommunikációs szolgáltatások fontosságát. Az előzményeket feltérképezve bemutatja, hogyan alakult ki az interkontinentális kommunikációs hálózat, kiemelve a tengeralatti távközlés szerepét, bemutatva az Afrikát és más kontinenseket összekötő infrastruktúra fejlesztésének létfontosságát a kontinens fejlődése és integrációja szempontjából.