Az angol-búr konfliktus gyökerei, az 1899–1902-es Dél-Afrikai háború előzményei - Rosta, Máté (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Dél-Afrika angol közigazgatásának kezdeti szakaszában Fokföld megszerzése stratégiai jelentőséggel bírt az Indiai-óceán és Délkelet-Ázsia felé irányuló tengeri kereskedelem forgalmának ellenőrzése szempontjából, azonban a britek igyekeztek elkerülni a konfliktusokat a búrokkal. A tanulmány azt térképezi fel, hogy milyen tényezők jelentették a búr és brit szembenállás gyökereit, kiemelve az aranybányászat fellángolásának és a gyémántmezők felfedezésének hatását, amely a gazdasági és politikai függetlenségét féltő Oranje és Transvaal, valamint a Brit Birodalom szembenállását nyílt konfliktushoz vezette, bemutatva az uitlanderek problematikáját, végezetül pedig összefoglalja a háború eseményeit.