Növekvő városok – nyomor vs. fejlődés? - Keserű, Dávid (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Az urbanizáció globális kihívások elé állítja a városokat, ahol az infrastruktúra elavulása és a városi szegénység terjedése aggasztó problémákat okoz. A folyamat további gyors növekedése várható többek között Afrikában, ezért a kontinensen sürgős megoldásokra van szükség a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében. A tanulmány bemutatja az afrikai nagyvárosok urbanizációs problémáit, kiemelve az infrastruktúra fejlesztésétől, az oktatás és egészségügyi ellátás javításáig szükségesen meghozandó komplex intézkedéseket, amely a városi környezeti igazságtalanság felszámolásának szempontjából kell, hogy megtörténjenek, felhívva a figyelmet a tervezett tudatformálás és az aktív politikai részvétel fontosságára.