Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
Az Afrika Tanulmányok 2013 nyári számát tartja kezében az olvasó. Mint a világon mindenütt máshol, mi is megemlékezünk arról, hogy 50 évvel ezelőtt, 1963. május 25-én alakult meg az Afrikai Egységszervezet (AESZ) a mai Afrikai Unió elődszervezete. Későbbi számainkban nyilvánvalóan foglalkozni fogunk az erre az alkalomra időzített, június 6-7-i Budapest Africa Forum rendezvényeivel, amely az első ilyen nagyszabású rendezvény volt Magyarországon, s amely remélhetőleg felhívta a szakmai- és a szélesebb közvélemény figyelmét is Afrika egyre növekvő fontosságára. Ünnepelni jó dolog, a lényeg mégis a munkás hétköznapokon múlik, ha most mindenki elégedetten hátradől, megelégszik a fórum és a hozzá kötődő számtalan más afrikai vonatkozású rendezvény, például az afrikai filmnap sikerével, akkor a kívánt áttörést ezúttal sem fogjuk elérni, nem kerül horizontunkon és gondolkodásunkban közelebb a fekete kontinens. Mi ehhez az aprómunkához kívánunk hozzájárulni aktuális számunkkal is. Az alapos tájékozódáshoz szerzőink ebben a számban is mindent megtettek. Csizmadia Sándor: A „kék emberek” szabadságvágya, dzsihadisták zsarnoksága és nemzetközi beavatkozás Maliban c. írása egy nagyon régi, mégis aktuális konfliktus mélyebb okaiban igazít el. Az évtizedek óta kisebb-nagyobb intenzitással folyó háború nálunk alig ismert, s most mégis tudnunk kell róla, ha másért nem, legalább azért, mert magyarok is részt vesznek az EU béketeremtő erőfeszítéseiben Maliban. Béres Mária: Afrikai matematikai „mulatságok” című írása immár harmadik a sorban, roppant érdekes és nem csupán a számtan szerelmeseinek! Afrikai örökség – afrikai történelem rovatunkban Biedermann Zsuzsánna Ruandáról, Eisenbeck Helga az afrikai kulturális örökségről értekeznek nemzetközi kitekintésben. Vojnits András a két Teleki-expedícióról, a 125 és 25 évvel ezelőttiről ír, utóbbinak maga is résztvevője volt. Számunkat az immár hagyományos recenzió és reflexió rovatok zárják. Jó olvasást mindenkinek! Dr. Búr Gábor főszerkesztő