Egy magyar világjáró emlékiratai – immár magyar nyelven: (François Baron de Tott többek között a 18. századi Egyiptomról) - Biernaczky, Szilárd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
François Baron de Tott, jeles magyar utazó, író, diplomata, azaz a francia diplomácia magyar ágense, hadászati szerepet is vállaló katonai megbízott e hosszú időn át írt, érlelt, alakított művében a kiküldetésein, történelmi érintettségű útjain felgyűlt nagyfontosságú ismereteket és tapasztalatokat tárta kortársai elé, illetve hagyományozta az utókorra.