Afrika szerepe Észak- és Dél-Amerika légtereinek brit geopolitikai szempontból történő megítélésében (1919–1939) - Deák, Máté (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
A tanulmány Afrika légtér szempontjából történő felértékelődését mutatja be, azt a folyamatot és eseménysort, melyet követően a Brit Birodalom az afrikai légi útvonal kiépítése mellett döntött, mely ugródeszkaként Dél-Amerika felé is lehetőséget biztosított a légi járatok üzemeltetésére. „A brit kormány végül 1937 márciusára kiválasztotta és megbízta a British Airways légi társaságot a dél amerikai légi járat kiépítésével és üzemeltetésével. Ezt két lépcsőben kívánta a kormányzat felépíttetni, első lépcsőben Gambia gyarmatig, s onnan csak a második lépcsőben a dél-amerikai országok légtere felé.”