Mi foglalkoztatja a mai Nigériát? Válogatás a közelmúlt nigériai irodalmából - L. Béres, Mária (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2015)
A megismerésnek számos útja-módja van. A legizgalmasabb és egyben élethű képet az nyeri, aki eljut Afrikába. De ez nem adatik meg mindenkinek, és a mégis kíváncsiaknak maradnak a könyvek. A napról-napra egyre gazdagabb afrikai irodalom „belülről szól”, az afrikai szerzők szemén-szívén át láttatja azt, ami az igazi Afrika. Nigéria ma már igazán gazdag irodalmi palettával rendelkezik, és egyben az afrikai irodalom számos kiemelkedő alakjával is büszkélkedhet. A szerző által kiválasztott és bemutatott könyvek az ország irodalmába kalauzolnak, és Nigéria sokakat foglalkoztató, számos égető problémáját bemutatják.