A japán-afrikai kapcsolatok újabb fejezete: a VI. TICAD vállalásai - Tarrósy, István (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2016)
1993 óta immáron hatodszor rendezték meg a Tokiói Nemzetközi Afrikai Fejlesztési Konferenciát (TICAD) – most első ízben azonban nem japánföldön, hanem Kenya fővárosában, Nairobiban, augusztus 27-28-án (eleddig mindig Tokióban vagy Jokohamában tartották a csúcstalálkozót). A Shinzo Abe miniszterelnök által vezetett külpolitikai offenzívával Japán egyértelműen megerősíteni kívánja afrikai hídfőállásait, ezzel együtt pedig felvenni a versenyt az e kontinensen is egyre terebélyesedő kínai jelenléttel. Sőt, ezen túlmutatóan Japán továbbra is éltámogatója az ENSZ intézményi reformjának, mely hangsúlyosabb lehetőséget kínálna természetesen saját magának a nemzetközi szervezeten belül, egyúttal a nemzetközi térben a markánsabb japán álláspont képviseletére. A TICAD japán-afrikai kapcsolatokat tematizáló folyamatának legutóbbi állomását jelentő 2016-os Nairobi Nyilatkozat, de még inkább a 2019-es újabb, ismét Japánban tervezett csúcstalálkozóig terjedő időszak akcióterve részletesen bontja le a szerepvállalás területeit és konkrét projektjeit.