Migrációs útvonalak a fekete kontinensen - Besenyő, János (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2016)
Az elmúlt években egyre jelentősebben dominálja a hazai és európai közbeszédet a migráció, amelyet sokan igyekeznek úgy beállítani, mintha az csak a 21. század „vívmánya” lenne. Ez azonban nem teljesen igaz, hisz az emberiség létét a történelem során nagyban befolyásolták a migrációs mozgások, népvándorlások. Ezek ismertetése, bemutatása akár több könyvet is megtöltene, jelen írás arra fókuszál, hogy az afrikai kontinensről az Európai Unió országaiba igyekvő migránsok által használt útvonalakat ismertesse. Ez már csak azért is fontos, mivel a fekete kontinens lakosságának száma jelentős mértékben növekszik és az afrikai országok – bizonyos kihívások miatt – képtelenek az egyre növekvő tömeget megtartani, megfelelő életszínvonalat biztosítani számukra. Mindez pedig, meglátásom szerint, kihatással lesz az Európai Unió jövőjére is.