Az amerikai népirtás-ellenes mozgalom fejlődésének feltételei az afrikai népirtás megelőzésének kontextusában - Kościółek, Jakub (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2019)
Az Amerikai Egyesült Államok csak harminchat évvel az aláírását követően ratifikálta a népirtás elleni egyezményt. Először 1949-ben került a Szenátus elé Harry Truman elnök javaslatára. Nagy vitát váltott ki, mivel úgy vélték, hogy kedvezhet a kommunista rezsimeknek, és esetlegesen támadást jelenthet az amerikai állampolgárok alapvető jogai ellen. A ratifikálási kísérletek csak jóval később, 1970-ben kezdődtek újra, Richard Nixon támogatásával, aki kiállt az egyezmény elfogadása mellett. A legfőbb ok, amiért vonakodtak elfogadni az egyezményt, az volt, hogy nemzetközi joghatóságot írt elő a népirtásért felelős személyekkel szemben.