Női politikai képviselet az EAC államokban - Bagi, Judit (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2019)
Szinte minden Kelet-afrikai Közösségi (EAC) tagállamban a nemzeti parlamentben több mint 30 százalék női képviselő van: Ruandában (61,3%), Tanzániában (37,2%), Burundiban (36,4%), Ugandában (34,3%), Kenyában (21,8%) és Dél-Szudánban (28,5%). Mi lehet az oka annak, hogy Kenya kivételével minden EAC-ország meghaladja az úgynevezett „kritikus tömeget” a női politikai képviselet területén? Az elmúlt évtizedekben konfliktusok és politikai átmenetek egyaránt kialakultak az EAC-országokban. A konfliktus utáni időszakban a nemi normákat és értékeket (különösen a nemi kvóták szabályozására összpontosítva) beépítették a nemzeti politikákba. Az újonnan létrehozott liberális alkotmányok és a nemi politika kialakítása pozitívan befolyásolta a kelet-afrikai nők helyzetét, bár nagy különbség van az államok között a nemi politikaalkotás hatékonyságát illetően. Dolgozatom (amelyet a 2015-ös és 2016-os arushai és kigali terepgyakorlataim is segítettek) célja, hogy hozzájáruljon az átmeneti időszakban lévő Kelet-afrikai Közösségi országok jobb megértéséhez, különös tekintettel a nők változó társadalmi szerepére, különösen a nemi politika és a politikai képviselet fontos területein.