Fejlesztési politikák Afrikában - Solymári, Dániel (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2019)
A fejlődés hiánya a fejlődő országokban, valamint az ezekhez szorosan oksági kapcsolatban álló társadalmi problémák vizsgálata termékeny talajt biztosított a kutatás számára egy átfogó történelmi háttér bemutatásához. A gazdasági kihívások, a növekedés vagy modernizáció elmaradottsága, valamint a társadalom és a demokratizálódás zavarai több tudományág közös kutatási témái. E multidiszciplináris területen belül a nemzetközi fejlesztés és segélyezés rendszere egy fontos ág, amely önálló kutatási és szakpolitikai normarendszerré nőtte ki magát. A klasszikus szektorok között viszonylag újnak számít, alig hetvenéves múltra tekint vissza; mindazonáltal figyelemre méltó gyorsasággal fejlődött: egyszerre tekintették az egyetlen valódi felzárkózási útnak, illetve az összeegyeztethetetlen érdekek keresztútjának félrevezető ösvényének. Jelen tanulmány némileg szokatlan módon azokat az alapvető erőhatásokat veszi górcső alá, amelyek meghatározzák a rendszer jellegét és működési módját, és kritikus kérdéseket is felvet. Célja, hogy feltárja azt a történeti és emberi kontextust, amely a fejlesztéspolitikát formálta, és amely kulcsfontosságú háttérelemként szolgálhat a napjainkig is ható, olykor feloldhatatlannak tűnő ellentmondások megértéséhez.