A külföldi segélyeken túl Afrikában: Új narratíva van kialakulóban? - Hyden, Goran (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2019)
A narratívák irányítják a politikát. A valóság megértésének és megváltoztatásának ellenőrzése hatalmat és befolyást ad a fejlődésre. Az elmúlt négy évtizedben számos afrikai ország nagyrészt a nemzetközi donor közösség nagylelkűségéből élt. Ennek ára nyilvánvaló volt: a máshol bevált, és pusztán ezért Afrika számára is relevánsnak és hasznosnak tekintett politikai előírások követésének kényszere. Ez a liberális internacionalista megközelítés a szabad piac és a demokratikus kormányzás kettős elvei köré épült. Ez szolgált a domináns politikai narratívaként, és számos afrikai kormányzat ezt tekintette a jövő útjának. Még mindig vannak támogatói, de Afrikával kapcsolatban az az érdekes, hogy repedések keletkeznek ebben az intellektuális építményben, ami a narratívát kevésbé meggyőzővé és kevésbé vonzóvá teszi.