A transznacionális irodalom újradefiniálása az ontológiai fordulatot követően a Globális Délen. Dekolonialitás: afrikai perspektíva - Muhia, Arthur K. (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
A kortárs huszonegyedik századi irodalom- és kultúratudományok az ontológiához fordulnak mind tartalom, mind forma tekintetében. Ez a multidiszciplináris elméleti keret a kulturális antropológia ontológiai fordulata és a transznacionális irodalomtudomány közötti kapcsolatot vizsgálja, különös tekintettel az afrikai perspektívára. Az elemzés heves érdeklődést mutat az episztemikus erőszak és az episztemicídium iránt a dekolonialitás diskurzusában, amely az ontológiai fordulat szociológiai kontextualizációjában gyökerezik. Ezenkívül javaslatot tesz a domináns transznacionális globális ontológiával kapcsolatos alapvető feltételezések megváltoztatására, a világ lakásának és konceptualizálásának alternatív ontológiáinak helyreállítására irányuló szélesebb körű erőfeszítés részeként. Alternatív ontológiákon olyan világképeket értek, amelyekben az emberi, nem emberi, ősi és spirituális világok összefonódnak, és formálják mind magát a tapasztalatot, mind a tapasztalat ábrázolását. Első rész vázolja, hogyan jelenhetnek meg a narratív formában az alternatív létmódok és tudásformák. A második rész az imperializmust és a gyarmatosítás epistémikus erőszakát tárgyalja a Globális Dél ontológiája ellen. A harmadik rész a Globális Dél ontológiájának episztemikus újraébredésére összpontosít a posztkoloniális kritika és a dekolonialitás mellett. A kvalitatív adatok lineáris és spirális bemutatási módjait egyaránt alkalmazva a keret hozzájárul az afrikai és afrikai diaszpóra irodalmi szövegek transznacionális értelmezéséhez, túl a posztkoloniális perspektíván, amelynek erőteljesen alávetették őket.