Szudán: Igazságok és feltételezések egy értelmet kereső háborúban, 2023–napjainkig - Salih, Mohamed (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
A háború kitörése óta (2023 áprilisától napjainkig) Szudán a brutális gyilkosságok, megcsonkítások, valamint a termelőeszközök, infrastruktúra és ingatlanok kolosszális méretű pusztításának színhelyévé vált. Bár a káosz látható következményei nyilvánvalóak, a háború okai továbbra is rejtélybe burkolóznak, gyakran vad feltételezések és vitatott hitek formálják őket. Szudán elhúzódó konfliktusa esetében megértésre törekszenek – nemcsak a háború eredetének magyarázatára, hanem ami még kritikusabb, annak megértésére is, hogy vezetői miért folytatják azt könyörtelen brutalitással. Az 1956-os brit uralomtól való függetlenség elnyerése óta Szudán mindössze 17 év békét élt át, amelyet 60 évnyi konfliktus árnyékolt be. Az ember azt gondolhatná, hogy tekintve ezt a történelmet, a háború elvesztette jelentőségét. Mégis, a valóság mély küzdelmet sugall a normalitáshoz való visszatérésért, ahol a feltételezések hitekké válnak Szudán folyamatban lévő háborújának értelme után kutatva. Öt kulcsfontosságú igazság és feltételezés formálja az értelem keresését Szudán folyamatban lévő polgárháborújában. Ezek a következők: a tábornokok háborúja, az iszlamisták kétségbeesett kísérletei a hatalom visszaszerzésére, a Baggara felemelkedése, a neo-Mahdizmus iránti vágyakozás, a marginalizált csoportok bosszúja az "egy megszentségtelenített föld és becsület megtisztítása" gondolatával szemben, az államalkotás befejezetlen folyamata és az új Szudán keresése, valamint az a gondolat, hogy a polgárháborút külsőleg irányítják. Ezek az igazságok vagy feltételezések egyike sem magyarázza teljes mértékben, hogy a háború miért marad a viták megoldásának választott módszere, miközben egyes főszereplők hevesen szorgalmazzák a káosz folytatását.