Populista megnyilvánulások a szubszaharai Afrikában: Új generációs populisták archetípus-elemzése - Sithole, Neo (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
A dél-afrikai, ugandai és kenyai politikai vezetőkre összpontosítva ez a tanulmány vizuális elemzés és kritikai diskurzusanalízis kombinációját használja az afrikai populista repertoárok vizsgálatához. Dél-Afrikában és Ugandában, ahol a politikai legitimitás gyakran katonai tapasztalathoz vagy forradalmi részvételhez kötődik, az eredmények a "hazafias katona" és a "harcos" repertoárok dominanciáját hangsúlyozzák. Ezek a vezetők szimbolikus cselekedetekkel, például katonai egyenruha viselésével és forradalmi retorika használatával tartják fenn imázsukat. Ezzel szemben Kenya a "vállalkozó" megközelítést részesíti előnyben, kiemelve a kitartással az informális gazdaságon belül elért sikert. A lakosság jelentős része, akik hasonló pénzügyi kihívásokkal néznek szembe, azonosulhat ezzel a megközelítéssel. A tanulmány hangsúlyozza, hogy a különböző populista stratégiák vonzerejét és hatékonyságát Afrika sokszínű politikai történelme befolyásolja, amely a régió tágabb társadalmi-politikai dinamikáját tükrözi.