Nyelvek és irodalmak Afrikában? - Biernaczky, Szilárd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
A tanulmány áttekintést nyújt az afrikai nyelvek sokszínűségéről, valamint az afrikai nyelveken született irodalmakról. Az elemzésben a szerző rátapint az afrikai irodalmak életének legnagyobb kérdőjelére, azaz évtizedek óta kinek, melyik közönségnek szólnak, kinek készülnek, kit akar megszólítani. Konklúzióként leszögezi, hogy (1) az afrikai nyelvekről, illetve számukról csak hozzávetőleges képet lehet nyújtani, jobb híján becslések alapján, még ha a nagyságrend világosan látszik is, (2) ami viszont az irodalmi nyelvvé válás folyamatát illeti, azért nem könnyű nyomon követni azt, mert egyrészt mostanában is előfordul, hogy keletkezik olyan újabb irodalmi kísérlet, amelyhez egy még használatba nem vett afrikai nyelv szolgál alapközegként, viszont ezek, ha meg is érik a helybéli kiadást, legnagyobbrészt (legalábbis egyelőre még) nem jutnak el európai könyvtárakba, és így nincs mód tudomást venni róluk.