A dél-afrikai magyar diaszpóra - Palócz, Márk (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
Ez a tanulmány a dél-afrikai magyar diaszpóra történelmi hátterét, fejlődését és jelenlegi helyzetét vizsgálja. A 18. századig visszanyúló eredetét követve a tanulmány felvázolja a magyar migráció jelentős szakaszait, különös tekintettel az 1956-os magyar forradalom után bekövetkezett menekülthullámra. Elemezi a magyar szervezetek létrehozását, kialakulását és átalakulását, a közösség kulturális és vallási életét, valamint a nemzeti identitás generációkon át történő megőrzésére irányuló erőfeszítéseket. A dél-afrikai magyar diaszpóra viszonylag kis mérete ellenére egyedülálló szerepet játszott a magyar örökség külföldön való ápolásában. A tanulmány értékeli a közösség előtt álló kihívásokat is, köztük a népesség elöregedését és az asszimilációt, miközben foglalkozik a Dél-Afrikai Magyar Szövetség és annak fizikai, kézzelfogható központja, a Magyar Tanya bizonytalan jövőjével.