Válogatott afrikanisztikai tanulmányok Biedermann Zsuzsánna emlékére - Buda, Gergely (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
Az afrikai kérdések tanulmányozása Közép- és Kelet-Európában több nyomós okból is fontos. A régió számos országa történelmi kapcsolatokat ápol Afrikával, amelyek befolyásolják a jelenlegi politikai és társadalmi dinamikákat. Afrika növekvő gazdaságai új kereskedelmi és befektetési lehetőségeket kínálnak a közép- és kelet-európai országok számára. Az Afrika-tanulmányokban való elmélyülés emellett erősíti az emberi jogi és társadalmi igazságossági mozgalmak iránti érdeklődést és elősegíti a marginalizált csoportok iránti empátiát és azok érdekképviseletét. Az Afrikából érkező migrációs minták megértése segít kezelni az integrációs és multikulturális kihívásokat ezekben a társadalmakban. Továbbá gazdagítja a kulturális megértést is, ami nagyobb interkulturális párbeszédhez és befogadáshoz vezet. Elősegíti a globális összefüggések és kihívások szélesebb körű megértését. Az afrikai tanulmányok beépítése az oktatásba ösztönzi a kritikus gondolkodást, és felkészíti a tanulókat a globalizált világra. Végül Afrika globális geopolitikában betöltött szerepének megértése kulcsfontosságú lehet a külpolitikai tájékozottság szempontjából.