Afrika gyarmati örökségének napjainkig tartó hatásai Burna Boy Monsters You Made Című dalán keresztül - Lovászy, Gréta; Nagy, Petra (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
A tanulmány központi témája a zene politikai és társadalmi szerepe afrikai kontextusban, különös tekintettel Burna Boy Monsters You Made című dalára és annak üzenetére. A kutatás célja annak bemutatása, hogy a zene miként válhat a társadalmi változások eszközévé és fontos politikai üzenetek közvetítőjévé. A dal példáján keresztül vizsgáljuk, hogyan reflektál a zene a gyarmati múlt örökségére, az afrikai országok gazdasági és politikai függőségére, valamint a Nyugat által befolyásolt afrikai identitásra és oktatásra. Emellett feltárjuk, hogy az előadó milyen módon használja a zenét az ellenállás és a politikai tudatosság erősítésére, különös tekintettel a Niger-delta régió problémáira és az #EndSARS mozgalomra. Kutatásunk tanulmányok, tudományos cikkek, folyóiratok és online források vizsgálatára épül, amelyet a dalszöveg elemzése egészít ki. A kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy Burna Boy Monsters You Made című dala nem csupán művészi önkifejezés, hanem erőteljes politikai állásfoglalás is. A dalszöveg reflektál az afrikai történelem traumáira és a társadalmi igazságtalanságokra, ezáltal a zene hatékony eszközzé válhat a társadalmi változások előmozdításában.