„MINDENKI KÖTELES RÉSZT VENNI”: A polgárok részvételének sürgető szükségessége a rendfenntartásban, a törvények betartatásában és a biztonság fenntartásában Nigériában - Yakubu, Suleiman (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
A tanulmány felhívásként szolgál minden nigériai állampolgár számára, hogy aktívan vegyenek részt egy bűnözésmentes és jobb Nigéria megteremtésében. A biztonsági helyzet Nigériában mind a kormány, mind az állampolgárok számára mélységesen aggasztó. Sürgősen megoldást kell találni erre a problémára, mielőtt a helyzet tovább eszkalálódik. A pozitív eredmények elérése érdekében elengedhetetlen a rendőrség, a kormány és a lakosság közötti együttműködés, hogy Nigéria minden szintjén az élet és a vagyon védelme fontos legyen. Számos kulcsfontosságú tényezőt kell előtérbe helyezni a nigériai rendőrségi tevékenységek hatékonyságának növelése érdekében. Ide tartoznak az életkori besorolási rendszer, a közösségi önvédelmi csoportok, a vadászok szövetségei, az állami és regionális szintű rendőrség, a hagyományos helyi vezetők, a kormány és minden hazafias polgár bevonása. Ezenkívül a rendőrség és a közösség közötti partnerség, az információcsere és a rendőrség részvétele a közösségi ügyekben kiemelt stratégiáknak kell lenniük a hatékony rendőrségi tevékenység érdekében. Ezért elengedhetetlen, hogy a nigériai állampolgárok átvegyék az integritás, a társadalmi igazságosság és a morális átértékelés kultúráját, hogy elősegítsék a proaktív rendőrségi tevékenységhez szükséges kölcsönös támogatást az országban. Ez a tanulmány azt kívánja bemutatni, hogy Nigéria sikeresen tud szembeszállni a bűnözéssel, ha mindenki részt vesz a bűnmegelőzési folyamatban, együttműködve a bűnüldöző szervekkel.