Afrika-tanulmányok Törökországban és Görögországban – összehasonlító elemzés - Métaxidès, Nicolas; Myofa, Nikolina (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
Sok éven át az afrikai kérdések alacsony prioritást élveztek mind a görög, mind a török politikai és tudományos körökben. Törökország esetében azonban az afrikai témák iránti tudományos érdeklődés párhuzamosan haladt a kontinens iránti politikai érdeklődés növekedésével, az afrikanisztikai tanulmányok elsősorban a török-afrikai kapcsolatokra összpontosítottak. A görög valóságot tekintve, bár a görögök több évtizede aktív diaszpórával rendelkeznek a szubszaharai afrikai országokban, az állam soha nem fogalmazott meg összehangolt politikai javaslatot az ország és a kontinens közötti kapcsolatok erősítésére. Ezen központi politika hiánya miatt a görög bevándorlók teljesen magukra maradnak, hogy nyomot hagyjanak a befogadó társadalmakban. Ennek megfelelően a görög tudományos közösség csak az utóbbi években foglalkozik Afrikával, méghozzá korlátozott mértékben, elsősorban az ott élő görög diaszpóra kérdéseire összpontosítva. Mivel az elmúlt évtizedekben Görögország bevándorlók, köztük szubszaharai afrikai bevándorlók, sőt menekültek befogadó országává vált, ezért az Afrika iránti tudományos érdeklődés megnőtt. E tanulmány fő célja a két eset összehasonlítása az Afrika-tanulmányok jelenlegi helyzetét illetően.