VÉDELMI KERETEK ÉS AZOK HATÁSA A BELSŐ MENEKÜLTEK TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETÉRE ETIÓPIÁBAN: AZ AFAR RÉGIÓ ESETE - Abdulkadr, Ahmed Abduletif; Tebeje, Mekonnen Sharew; Neszmélyi, György Iván (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
A tanulmány célja, hogy értékelje a védelmi keretek hatását az Etiópia-Afar régióban az északi régióban zajló konfliktus miatt lakóhelyüket belföldön elhagyni kényszerült személyek (IDP-k) társadalmi-gazdasági körülményeire. Az értékelést nemzeti és nemzetközi eszközök, például az etiópiai alkotmány, a Kampalai Egyezmény, az ENSZ irányadó elvei és a Nagy-tavak jegyzőkönyve alapján végezzük el. A tanulmány kvalitatív kutatási módszert alkalmaz, és az elsődleges adatokat kulcsinformátorok interjúi, megfigyelések és dokumentumok áttekintése révén gyűjtöttük. A tanulmány megállapításai azt mutatják, hogy a kormány csak korlátozottan tud megfelelő válaszokat adni. Az eredmények azt is jelzik, hogy a kormány korlátozottan képes megfelelő életszínvonalat biztosítani, beleértve legalább az elegendő élelemhez, vízhez, megfelelő lakhatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, alapfokú oktatáshoz, valamint a munkahelyekhez és megélhetéshez való hozzáférést. Ezen túlmenően a belföldön lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek egyike sem szerzett vissza olyan személyes vagyontárgyakat, amelyeket a lakóhelyükön való elhelyezésük következtében megsemmisítettek vagy ott hagytak; a tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy a nemzeti politika nem védi megfelelően az IDP-k jogait. A tanulmány következtetései azt javasolják, hogy dolgozzanak ki egy olyan nemzeti politikai keretet, amely védi a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket az áttelepítés során és azt követően is, hogy megfelelő életkörülményeket biztosítva hosszú távú megoldást nyújtson számukra, hogy találjanak egy olyan mechanizmust, amellyel visszaszerezhetik a kitelepítés következtében elveszett vagy megsemmisült saját tulajdonukat és dokumentumaikat, vagy kártérítést kaphatnak azokért, és hogy az ellenük elkövetett bűncselekmények esetén jogorvoslatot biztosítsanak számukra. Etiópiának továbbá ratifikálnia kell az olyan nemzetközi megállapodásokat, mint a belső menekültekre vonatkozó iránymutató elvek (GPID), és megbízható intézményi kereteket kell létrehoznia. Ez arra fogja kényszeríteni az etióp kormányt, hogy prioritásként kezelje a háború és más okok miatt érintett belső menekülteket, és kellő figyelmet fordítson rájuk.