Afrikai birodalmak a Száhel-övezetben, történeti áttekintés - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
Az utóbbi másfél évezredben az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig húzódó Száhel-övezetben birodalmak sora keletkezett, élte virágkorát, majd elenyészett. Vita tárgyát képezi, hogy ezek a birodalmak mennyiben voltak autochton fejlődés eredményei, s mennyiben a civilizációs folyosókon át érkező migráció, a kulturális diffúzió következményei. Az viszont vitathatatlan, hogy létezésük alapját a transzszaharai kereskedelem jelentette, biztosítva az erőforrásokat, a katonai fölényt. A hanyatlást is egyértelműen a fő kereskedelmi útvonalak áthelyeződése okozta, amit csak betetőzött az európai gyarmatosítás. Ezek a Száhel-övezeti birodalmak, kiemelkedő uralkodóik a mai Afrikában történelmi fogódzókat jelentenek, egy kiszipolyozott, egészen a közelmúltig alávetettségbe kényszerített kontinensen a büszkeség forrásaként szolgálnak. Jól felfogott érdek fűződik tehát az előítéletektől, a túlzásoktól, s gyakran a fantázia szüleményeitől letisztított, adekvát történelmi kép kialakításához.