Megemlékezés Füssi Nagy Gézáról - Sárkány, Mihály; T. Horváth, Attila (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Dr. Füssi Nagy Géza (1946–2008) a magyar afrikanisztika egyik megalapozója volt, akiről nemcsak kiváló tudósként emlékezünk meg, hanem rendkívüli pedagógusként és humanistaként is. Pályafutása során kimagasló szerepet játszott a szuahéli nyelv és kultúra hazai megismertetésében, nyelvkönyvekkel, szótárakkal, valamint különböző irodalmi művek fordításaival gazdagítva a magyar afrikanisztikát. A kontinenst a Magyar Afrika Társaság és az Afrikanisztikai Oktatási Program létrehozásával is igyekezett szolgálni. Gyakorlati, közvetlen tapasztalaton alapuló tanítási módszereivel és emberközpontú szemléletével mély nyomot hagyott a tanítványiaban és a magyar afrikanisztikában. Emléke tovább él fordításaiban, tudományos munkáiban és mindazokban, akiket inspirált.