A nemzetközi biztonság és Szuez szerepe a hidegháború utáni globális világban - Benkes, Mihály (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
A Földünk egyik legkonfliktusosabb térségében fekvő, Európát és Ázsiát köldökzsinórként összekötő Szuezi-csatorna jelentősége a technikai fejlődés, s a globalizáció térnyerése ellenére is múlhatatlan. Kereskedelmi, energetikai, biztonságpolitikai és gazdaságossági szempontok egész sora indokolja a víziút szabadságának garantálását, mely napjaink multipolarizálódó világában is hasonlóan fontos követelmény, mint a hidegháború idején.