Tévhitek és tények a Kongói Demokratikus Köztársaság előtti Kongóról egy történeti áttekintés ürügyén - Szabó, Loránd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
A ma Kongói Demokratikus Körtársaságként ismert hatalmas közép-afrikai ország története állandó viharok sorozataként jellemezhető: harc a gyarmatosítás ellen, küzdelem a felszabadulásért, háború a belső és külső ellenségek letörése végett. A cikk e tragikus zűrzavarban segít eligazodni.