Afrika vallásai - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
A tanulmány a rendkívül színes afrikai kontinens vallásait igyekszik áttekinteni. Ez nem egyszerű feladat, hiszen az etnikai és nyelvi sokszínűséghez hasonlóan a szubszaharai Afrika vallásilag is sokszínű. A szerző röviden bemutatja a törzsi vallásokat, a helyi hiedelmeket, illetve eljut egészen a független afrikai egyházakig, és nagy hangsúlyt fektet a két könyves vallás elterjedésére, történetére. Végső soron pedig a keresztény-muzulmán szembenállás múltbeli és jelen konfliktusait taglalja. Remek olvasmány, mely a teljesség igénye nélkül veszi sorra a kontinens hitvilágát.