afRuca – Az orosz medve Afrikában – Van közös múlt, lesz közös jövő is? - Takács, Gergely (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
Afrika a történelem során mindig is az európai országok érdeklődésének középpontjában állt, aminek hátterében az egyes területek stratégiai földrajzi elhelyezkedését leszámítva nagyrészt kereskedelmi indokok álltak, hiszen a kontinens rendkívül gazdag ásványkincsekben.