Konfliktuskezelés a nemzetközi jog eszközeivel – a kongói krízis esettanulmánya - Nyíri, Veronika; Suha, György (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
Afrikanisták gyakran idézik Albright egykori amerikai külügyminisztert, aki az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy évtizeddel ezelőtti ülésén a kongói konfliktust a kontinens első világháborújaként jellemezte. Az 1998-ban ismételten kiújuló polgárháborút a mai napig Afrika legújabb kori történetének legnagyobb államközi konfliktusának tekintik. Jóllehet ezt a háborút hagyományos fegyverekkel vívták, nagy csaták, világosan definiált frontvonalak, tűzszüneti megállapodások nem jellemezték.