Magyar kiképzők az Európai Unió Szomáliai Kiképző Missziójában - Besenyő, János (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Az elmúlt időszakban a Magyar Honvédség, ha csak kismértékben is, de növelte az afrikai békeműveletekben történő részvételét, azzal hogy katonákat küldött az Európai Unió Szomáliai Kiképző Missziójába. Négy magyar katona szolgált kint hat hónapot, akik azóta már vissza is tértek, sőt lassan az őket váltóknak is lejár a mandátuma. Erről a tevékenységről nagyon kevesen hallottak itthon, illetve sokan nem is tudják, hogy az EU milyen módon vesz részt a szomáliai újjáépítésben.