Szomália: a nemzetépítés kudarca - Erdősi, Attila (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Csaknem két évtizeddel azt követően, hogy Szomáliában mintegy 300 ezer ember vesztette életét a polgárháború által előidézett éhínség következtében, az ENSZ 2011. július 20-án, ismét éhínség által sújtott övezetnek deklarálta az ország egyes részeit. Szokásához híven a nemzetközi közösség vészharang kongatása a világ figyelmének felkeltésére és egyben a humanitárius beavatkozás felhívására szolgált, viszont a legtöbb állam, habár elismerik a fenyegető katasztrófa mértékét, egyelőre vonakodik a klasszikus bukott államnak számító Szomáliában szerepet vállalni. 1993-ban az ENSZ történelmének leggrandiózusabb nemzetépítő misszióját próbálta meg végrehajtani az Afrika szarván található országban, a vállalkozás azonban kudarcba fulladt. A nemzetközi helyzet ugyan más volt, de Szomália jelenlegi és akkori állapota kísértetiesen hasonló, éppen ezért az 1990-es évek elején az Egyesült Államok gyámkodása mellett végrehajtott sikertelen ENSZ-misszió történetén keresztül lehet a legjobban bemutatni a jelenlegi helyzet komplexitását.