Tunézia: laikus diktatúra, szabad választások, iszlám demokrácia - Csizmadia, Sándor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
2011-ben számos afrikai országban zajlanak választások, melyeket az ellenzéki erők eleve bojkottálnak, vagy – jogosan vagy jogtalanul – választási csalásról beszélve, különböző mértékben vitatják az elért eredményeket, vagy a politikai váltógazdálkodás demokratikus szabályai szerint tudomásul veszik a választások eredményeit. Noha az ez évben még tervezett választásokhoz kapcsolódó események (pl. a Kongói Demokatikus Köztársaságban) akár napokig a nemzetközi média vezető hírei között szerepelhetnek, egyik választás sem – beleértve a már lezajlottakat is – tesz szert akkora jelentőségre, mint az arab tavasz változásaiból származó választások. Ezek sorát az eredetileg július 24-re kitűzött, ténylegesen október 23-án (a külföldön élő tunéziaiak számára október 20-22. között) megtartott tunéziai alkotmányozó nemzetgyűlési választások nyitották meg.