A távközlési ellátottság területi jellemzői Afrikában a „mobilrobbanás” előtt - Erdősi, Ferenc (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Előző cikkünkben (Erdősi 2012) bemutattuk azoknak az interkontinentális (vezetékes és vezeték nélküli) távközlési infrastruktúráknak a fejlődését, melyek az utóbbi időkben már gyorsuló ütemben javítják Afrikának a globális infokommunikációba való bekapcsolódását. Az e téren elismerésre méltó eredményektől azonban műszakilag csak részben függ a helyi és országokon belüli távközlési ellátottság alakulása. A századunkban bekövetkezett „mobilrobbanás” (a cellás digitális rádiótelefon viharos gyorsaságú elterjedése és áldásos következményei az afrikaiak napi életére) a legközelebbi cikkünk témája lesz. Századunk elejéig a vezetékes rendszerek és módok voltak a meghatározók, melyeknek infrastruktúrája azonban technikailag rendkívül elmaradott, hálózata ritka volt, és az általuk nyújtott szolgáltatások pedig a lakosság csupán elenyésző része számára bizonyultak elérhetőnek. Jelen írásunk az egyes távközlési szolgáltatások 2005 előtti fejlődésének drasztikus területi különbségei jellegzetességeire és az azokat befolyásoló tényezőkre összpontosít.