Afrikai transzformációk – Pillanatfelvételek 2012 őszén - Tarrósy, István; Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Az afrikai kontinensen mindig történik valami, sőt, ahogyan már idősebb Plinius (Kr.u. 23–79) megfogalmazta: „Ex Africa semper aliquid novi”, azaz Afrikából mindig jön valami új. Ha belegondolunk csupán abba, hogy 2011. július 9-én Dél-Szudán megalakulásával (valójában Szudánból való kiválásával) új állam jött létre Afrikában, az 1960-as évektől függetlenségüket megszerző volt gyarmati területek új vezetői által is alkalmazott „amit birtokolok” (jus possidetis) elv került új(ra) megvilágításba.