Ruandai családtervezés - Bagi, Judit (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Ruandáról a női parlamenti képviselők arányát illetően már jelent meg írás az Afrika Tanulmányok Nők és Afrika című számában. A női parlamenti kvóták csúcstartójaként (Ruanda parlamenti képviselőinek jelenleg 53,6 százaléka hölgy (IPU, 2012)) számon tartott ország női társadalmát ez esetben más szempontból vizsgáljuk. A Magyarországnál három és félszer kisebb, ám 9,3 millió lakost számláló állam egyike (Burundi mellett) Afrika, és egyben a föld legsűrűbben lakott országának (Solo, 2008). Ruanda számára tehát kézzel fogható az európaiak által csak statisztikákból ismert globális világproblémaként számon tartott túlnépesedés.