Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2015)
Aktuális számunk nem tematikus kiadvány, mégis az első három cikkünk Afrika legnépesebb, s a tavalyi újraszámolás óta a legnagyobb gazdasági teljesítménnyel is büszkélkedő országával foglalkozik. Ennek nagyon egyszerű oka van. Nigériában ugyanis 2015. február 14-én parlamenti és elnökválasztás lesz, a polgári kormányzás 1999-es visszaállítása óta immáron ötödik alkalommal. A több mint 68 millió regisztrált szavazó nem csupán saját országa, de a nyugat-afrikai régió, sőt, az egész kontinens további sorsát meghatározó döntés részese lehet. Az érveket megtalálja az olvasó Tarrósy István: „Nigéria választ – újrázik-e Goodluck Jonathan?”, Vörös Zoltán: „A nigériai választási struktúra”, valamint L. Béres Mária: „Mi foglalkoztatja a mai Nigériát?” címekkel közölt tanulmányokban. Burundi, Tanzánia, Zambia, Etiópia, Guinea és Togo is választ az elkövetkező hónapokban, így a nigériai szavazás módja és a szerzők meglátásai önmagán túlmutató tanulságokkal szolgálhatnak olvasóink számára. Ian Taylor: „Egyszer volt, hol nem volt… „Afrika felemelkedésének” története” című cikke a kontinenst mindenki másnál jobban sújtó „nyersanyag-átok”-kal foglalkozik, cizellálva a kontinens fenntartható fejlődési modelljével kapcsolatos elképzeléseinket. Besenyő János „Gerillaháború Nyugat-Szaharában. Polisario vs. Marokkó és Mauritánia” című tanulmánya ötvözi a szemtanú hitelességét a kutató elméleti felkészültségével, ráadásul a szerző nemzetközileg is felhívta magára a figyelmet vonatkozó írásaival. Végül Turóczi Ildikó egy északnyugat kameruni törzsi királyságába, Esuba kalauzol el minket, ahol az átlagosnál még erősebben élnek a hagyományok. A tradicionális Afrika iránt érdeklődőknek valóságos csemege a „Kisfilm és hagyományőrzés Esuban” című cikk. Hagyományainknak megfelelően most is találnak a szám végén interjúkat nálunk élő, vagy Magyarországhoz kötődő afrikaiakkal, illetve recenziókat az örvendetesen gyarapodó afrikanisztikai tárgyú szakirodalomból. Dr. Búr Gábor főszerkesztő