Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2017)
A tizenegyedik évfolyamunk első duplaszámában ismét széles interdiszciplináris bázisból ajánlunk figyelmükbe izgalmas témákat. Egyedi írásokat olvashatnak többek között két afrikai nyelv morfológiai sajátosságairól a magyar nyelv tükrében, illetve a kortárs ír színház által feldogozott „Afrika” és „afrikaiak” témák kapcsán. Ez utóbbi szerzője Kurdi Mária Professzor Asszony, aki az angol és ír irodalmak avatott szakértője. A nyelvészeti elemzést a kenyai Linda Ouma adja közzé, aki jelenleg BA-tanulmányait fejezi be a Pécsi Tudományegyetemen. Kurrens mai afrikai kérdéseket taglalnak a további tanulmányok, melyek közül az egyiket Szélinger Balázs jegyzi: írásában Eritreával foglalkozik, amely az elmúlt másfél évtizedben adta az Afrikából érkező menekültek egy igen jelentős részét. A szerző az e mögött sorakozó történelmi-politikai okok megértéséhez kíván hozzájárulni. Kis Katalin doktorandusz pedig az afrikai fenntartható energiagazdálkodásról és a megújuló energiaforrások jelentőségéről közöl cikket. Könyvkritika rovatunkban Biernaczky Szilárd kilenc, a L’Harmattan-nál megjelent afrikai témájú könyvet ismertet, Tarrósy István egy skót Ruanda-kutató néhány évvel ezelőtt megjelent munkáját összegzi angolul. Remélem, élvezettel olvassák valamennyi írást, egyúttal kitartóan támogatják a jövőben is az Afrika Tanulmányok folyóiratot, mely 2017-ben C-kategóriás folyóirata lett a Magyar Tudományos Akadémiának! Dr. Búr Gábor főszerkesztő