Generációk és irányok – a magyar afrikanisztika a 21. század elején: Egy Afrika-konferencia tanulságai - Marsai, Viktor; Tarrósy, István (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2018)
Jelen írás elsődleges célja az, hogy bemutassa, hogyan illeszkedett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2017 tavaszán létrehozott és tizenkét hónapig egy KÖFOP-pályázatból működtetett országos hatókörű projekt a magyar afrikanisztikát támogató kezdeményezések sorába. Az Afrika a globalizált világban – lehetőségek és kihívások elnevezésű Ludovika Kutatócsoport által 2017. június elsejére szervezett „Generációk és irányok” konferencia és a kutatócsoport által felvállalt feladatok újabb lehetőséget szolgáltattak arra, hogy az Afrikával foglalkozó hazai szakmai közösség egyfelől áttekintse eddigi eredményeit, másfelől jövőbeni fejlesztési irányokat fogalmazzon meg. A tanulmány nem csupán a júniusi tanácskozás vezérgondolatainak sommázata, sokkal inkább olyan vállalkozás, amely szintetizáló szándékkal az elmúlt évtizedek erőfeszítéseit és megteremtett értékeit köti narratívába – nem titkoltan azért, hogy a 2000-es évek közepétől tartó, a szakmát dinamizáló vállalások újabb megerősítést kapjanak.