A libanoni diaszpóra politikai befolyása Elefántcsontparton a 2020-as választások előtt - Shipilov, Alexander (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2019)
A Nyugat-Afrikában lezajlott közelmúltbeli politikai fejleményeket, amelyek számos véres polgárháborút és az azt követő újjáépítést öleltek fel, számos regionális és teljesen külső érdekelt fél részvétele jellemezte. Továbbá a globalizációval, a nemzetközi és transznacionális tanulmányokkal kapcsolatos legújabb eredmények széles körben elismerték, hogy a diaszpórák a helyi politikai folyamatokban érdekelt belső csoportok jelentős részét teszik ki. Ez a tendencia igaz Nyugat-Afrikára, és különösen Elefántcsontpartra, arra az országra, amely a legutóbbi nagyszabású polgárháborút tapasztalta meg Afrika ezen részének államai között.