Az új valutaleértékelődési hullám Afrikában – Vajon a leértékelt birr segíteni fogja a kávéexportot? - Pásztor, Szabolcs (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2019)
Annak ellenére, hogy a valutaleértékelések hosszú távon valószínűleg negatív hatással lesznek a gazdaságra, Etiópia 2017-ben 15 százalékkal leértékelte nemzeti valutáját, a birrt (ETB). Ezt a lehetőséget abban a reményben választották, hogy ezzel több külföldi befektetést vonzanak, csökkentik az importszámlákat, javítják a folyó fizetési mérleg hiányát és fellendítik a kávéágazat exportját. Néhány hónappal később a hatás ígéretesnek tűnik, mivel egyes területeken az export fellendült. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az importált áruk árai emelkedhetnek, a fizetési mérleg hiánya szélesedhet, és az infláció is nőhet. A tanulmány célja, hogy jobban rávilágítson a valutaleértékelések rövid és hosszú távú hatásaira a fejlődő országokban, különös tekintettel Etiópiára. Emellett a közelmúltbeli etiópiai intézkedést részletesebben is igyekszik elemezni, kiemelve az exportbevételekre, az importszámlákra, a fizetési mérlegre és a kávéágazat általános versenyképességére gyakorolt ​​hatásokat.